پلتفرم حافظ | طراحی سایت و دیجیتال مارکتینگ

نقشه سایت چیست؟

تیم تحریریه

تیم تحریریه

نوشته شده در پلتفرم حافظ

نقشه سایت چیست؟

نقشه سایت چیست؟در روند طراحی سایت، نقشه ی سایت (sitemap) یکی از عوامل موثر بر سئو است و به خزنده های موتور های جستجوگر مانند گوگل کمک می کند که دسترسی آسان تری به صفحات سایتتان داشته باشند و همه ی صفحات سایتتان را شناسایی کنند. کاربرد نقشه ی سایت مثل نقشه ی راهنمای یک فروشگاه یا نمایشگاه بزرگ با غرفه های متعدد است. هر چه قدر سایتتان صفحات بیشتری داشته باشد ، نیاز به ایجاد نقشه سایت ضروری تر است زیرا روند شناسایی صفحات برای خزنده ها دشوار تر می شود.در این مقاله از پلتفرم حافظ قصد داریم به سوال نقشه سایت چیست؟ پاسخ دهیم.

نقشه سایت چیست؟

نقشه سایت چیست؟نقشه سایت یا سایت مپ یک نقشه‌ی راه است که باید در طول توسعه‌ی وب‌سایت آن را دنبال کنیم. این نقشه، شامل اهداف سایت و تشریح آن‌هاست؛ مثل جذب ایده‌های جدید و یا فروش آنلاین برای پروژه‌های شخصی. در نقشه‌ی سایت شما یک فایل خواهید داشت که اطلاعاتی درباره‌ی صفحات، رسانه‌ها، فایل‌ها و هر نوع فرمت اطلاعاتی در داخل سایت و همین‌طور ارتباطات میان آن‌ها را در خود جای داده است. موتورهای جستجو نظیر گوگل، این نقشه سایت را می‌خوانند تا بتوانند بهتر سایت شما را خزش و ایندکس‌گذاری کنند.

نقشه‌ی سایت به گوگل می‌گوید که چه صفحات و فایل‌هایی از سایت شما برایتان مهم‌تر هستند و اطلاعات ارزشمندی درباره‌ی این فایل‌ها به گوگل خواهد داد؛ اطلاعاتی نظیر آخرین تاریخ به‌روزرسانی صفحه و نسخه‌ی زبان صفحه.شما می‌توانید با کمک نقشه سایت به اطلاعاتی راجع به یک نوع خاص از محتوا در صفحات سایتتان دست پیدا کنید؛ مثلا محتوای خبری، تصویری یا ویدیویی. به‌عنوان مثال:ورودی ویدیو در سایت مپ می‌تواند زمان اجرای ویدیو، دسته‌بندی یا رده‌ی سنی مناسب برای آن را مشخص کند.ورودی عکس در نقشه‌ی سایت می‌تواند شامل موضوع تصویر، نوع و مجوز آن شود.ورودی اخبار هم شامل عنوان مقالات و تاریخ انتشار آن‌ها است.

نقشه سایت چیست؟ و مسیری روشن با نقشه‌ی سایت

ساخت سایت مپ، یک فرایند مفید برای طراحان و متخصصان تجربه‌ی کاربری محسوب می‌شود که درک کاملی از دامنه و ساختار سایت به آن‌ها می‌دهد و جلوی از دست رفتن داده‌های مهم را می‌گیرد. از طرف دیگر، اگر صفحات سایت شما، به‌درستی لینک دهی شده باشند، گوگل معمولا می‌تواند قسمت اعظم سایتتان را کشف کند. لینک‌‌گذاری مناسب یعنی تمام صفحاتی که به‌نظرتان مهم هستند، از طریق یک فرم navigation برای موتور جست‌و‌جو، دسترس‌پذیر باشند؛ مانند لینک منوها یا لینک‌هایی که در صفحات قرار داده‌اید.

نقشه سایت، کارش این است که در سایت‌های بزرگ با لینک‌های متعدد، که پیچیدگی زیاد می‌شود، روند خزش گوگل را بهبود ‌دهد. در شرایط زیر استفاده از نقشه‌ سایت ضروری است:سایت‌های بزرگ؛سایت‌هایی با آرشیو بزرگی از صفحات محتوایی که به‌درستی به هم لینک نشده‌اند؛سایت‌های جدید با تعداد لینک خارجی کم؛سایت‌های حاوی محتوای ویدیویی و تصویری غنی یا سایت‌هایی که در اخبار گوگل دیده می‌شوند.

نقشه سایت چیست؟

ثبت سایت مپ در سرچ کنسول

اگر بخواهید گوگل نقشه سایت شما را ببیند و آن را بررسی کند، باید آن را در گوگل سرچ کنسول ثبت کنید. برای این ‌کار کافی است مراحل زیر را انجام دهید:فرمت سایت مپ خود را انتخاب کنید؛نقشه‌ی سایت خود را به روش‌های دستی یا خودکار بسازید؛نقشه‌ی سایت را در فایل robots.txt وارد کنید یا اینکه مراحل زیر را طی کنید؛وارد کنسول جست‌و‌جوی Google شوید؛وب سایت خود را انتخاب کنید؛روی نقشه‌ی سایت در نوار کناری سمت چپ کلیک کنید؛URL نقشه‌ی سایت خود را وارد کنید (مثلا:sitemap_index.xml)؛روی دکمه‌ی ارسال کلیک کنید.

نقشه‌ی سایت برای موتورهای جستجو

موتورهای جست‌و‌جوی مختلفی از نقشه‌ی سایت برای شناسایی سایت شما استفاده می‌کنند. این موتورهای جست‌و‌جو عبارتند از گوگل، یاهو، بینگ و اسک. تمامی این موتورهای جست‌و‌جو، پروتکل‌های یکسانی را به‌کار می‌برند. در حالت کلی فرمت‌های مختلفی از نقشه‌ی سایت وجود دارد؛ شامل:نقشه‌ی سایت xml که می‌توان آن را به‌صورت یک فرم غیر فشرده، فایل‌های xml یا فایل‌های فشرده به فرمت gzip و gz ذخیره کرد. معمولا نقشه‌ی سایت از این نوع، شامل مجموعه‌ای از تگ‌های xml ساختار یافته است که برخی از آن‌ها اجباری و برخی دیگر اختیاری هستند. این تگ‌ها جزییاتی نظیر آدرس یا تاریخ آخرین به‌روزرسانی را در نقشه‌ی سایت قرار می‌دهند. محدودیت حجم این فایل‌ها حداکثر ۱۰مگابیت بوده و امکان ذخیره‌سازی حداکثر ۵۰ هزار URL را دارند.

نقشه‌ی سایت HTML، یک صفحه‌ی وب واقعی است که حاوی لینک‌های تمام صفحات سایت می‌شود. تعداد صفحات در نقشه‌ی سایت به اندازه‌ی سایت بستگی دارد. اگر سایت کوچک باشد، شما می‌توانید فقط یک صفحه داشته باشید؛ ولی برای سایت‌های بزرگ، نقشه‌ی سایت باید به‌صورت آرشیوی منظم از بخش‌ها باشد. یکی از برجسته‌ترین امتیازات این نوع نقشه‌ی سایت این است که لینک تمامی محتواهای منتشر شده در سایت در آن قرار دارد و این امکان برای سایت‌هایی که دائما به‌روز می‌شوند؛ مثل سایت‌های خبری، بسیار مهم است.نقشه‌ی سایت متنی، ساده‌ترین نوع نقشه‌ی سایت است که با فرمت .TXT طراحی می‌شود و با نوت‌پد یا هر ابزار ویرایش متن دیگری می‌توانید آن را بسازید. محدودیت سایز این نوع نقشه‌ی سایت، ۱۰ مگابیت با حداکثر ۵۰ هزار لینک در آن است و باید از انکود UTF-8 استفاده کنید.

نقشه‌ی سایت RSS یکی دیگر از روش‌های ساخت نقشه‌ی سایت‌هاست. اگر سایتی داشته باشید که چندین صفحه‌ی جدید در طول روز به آن اضافه می‌شود، باید یک راه مناسب برای آرشیو کردن آن‌ها در آینده پیدا کنید. ابزار RSS صفحات شما را برای بازرسی‌های ربات‌های گوگل آماده می‌کند و هر صفحه‌ای که منتشر می‌کنید، بلافاصله توسط این ربات‌ها، خزش می‌شود.نقشه‌ی سایت موبایل، برای سایت‌هایی مناسب است که تعداد زیادی صفحه‌ برای نمایش در دستگاه‌های موبایل دارند؛ ولی هنوز ریسپانسیو نشده‌اند. با این نقشه‌ی سایت، تگ‌هایی روی این صفحات زده می‌شود که آن‌ها را در لیست محتوای موبایل قرار می‌دهد و گوگل آن‌ها را در نتایج جست‌و‌جوی موبایل نیز نمایش خواهد داد. با توجه به اینکه امروزه بیش از نیمی از دسترسی‌ها از طریق موبایل انجام می‌شود، بهتر است نقشه‌ی سایت موبایل را برای خودتان طراحی کنید.

آناتومی یک نقشه سایت چیست؟

یک نقشه سایت می‌تواند شامل اجزای زیر باشد:صفحه‌ی اصلی: این صفحه معمولا در بالای نقشه‌ی سایت نمایش داده می‌شود؛ اگرچه بسته به ساختار وب‌سایت، صفحه‌ی اصلی می‌تواند در navigation اولیه نیز ترسیم شود..Navigation اولیه که به آن صفحات والدین نیز گفته می‌شود. صفحات در navigation اولیه، در بالاترین سطح نقشه‌ی سایت جای می‌گیرد.Navigation ثانویه که به آن صفحات فرزند هم می‌گویند، اغلب در منوی کشویی دیده می‌شوند و در یک سطح پایین‌تر از navigation اولیه قرار دارند.

صفحات سوم یک لایه‌ی عمیق‌تر از صفحات سطح دوم هستند و در اغلب اوقات، این صفحات در نقشه‌ی سایت دیده نمی‌شوند. به‌عنوان یک نمونه از این نوع صفحات، به صفحه‌ی محصول در وب‌سایت‌های فروشگاهی می‌توان اشاره کرد.آیتم‌های فراخوان عمل یا CTA: این آیتم‌‌ها معمولا به‌صورت برجسته و جداگانه شبیه یک دکمه هستند و روی آن‌ها عباراتی نظیر کلیک کنید، نوشته شده است. یک نمونه از این نوع محتوا، دکمه‌ها‌ی خرید یا دانلود در انتهای صفحات هستند. این محتواها معمولا در کنار navigation اصلی قرار می‌گیرند.

نقشه سایت چیست؟

اگر می‌خواهید نقشه‌ی سایت بسازید حواستان باشد

اگر بخواهید یک نقشه سایت قدرتمند و کاربردی بسازید، بهتر است فاکتورهای زیر را در نظر داشته باشید:کارتان را با اختصاص یک صفحه‌ی وب به نقشه‌ی سایت آغاز کنید و برای جذاب‌تر شدن، کمی خلاقیت را چاشنی طراحی کنید.برای اینکه مطمئن شوید بازدیدکنندگان و البته موتور جست‌و‌جو، می‌توانند به‌راحتی نقشه سایت شما را پیدا کنند، لینکی از آن در صفحه‌ی اصلی سایت قرار دهید و دقت کنید که تمامی صفحات سایت نیز باید یک لینک به نقشه‌ی سایت داشته باشند.

حتما در نقشه‌ی سایت توضیحاتی از صفحات قرار دهید؛ چون لینک‌ها به تنهایی کمکی به موتور جست‌و‌جو نمی‌کنند و فرصت شناساندن صفحات حاوی کلمه کلیدی سئو به گوگل را نیز از دست خواهید داد.عنوان صفحه یک عنصر سئویی مهم محسوب می‌شود که برای افزایش محبوبیت لینک‌ها کاربرد دارد.نقشه‌ی سایت را مثل جدول محتویات سایتتان در نظر بگیرید و محتوای آن را داخل دسته‌ها و زیردسته‌ها قرار دهید. این کار ناوبری سایت شما را افزایش خواهد داد.

دیدگاهتان را بنویسید