فناوری اطلاعات یا Information Technology که معمولاً آن را به صورت مخفف با نام IT مورد اشاره قرار میدهند، اصطلاحی است که امروزه از زبان متخصصان به دایره واژگان روزمرهی ما افزوده شده است.
در مورد فناوری اطلاعات هم مانند بسیاری از واژههای تخصصی مدیریت و تکنولوژی، استفاده از واژه سادهتر از تعریف کردن آن است.
با این حال، اگر تصویری شفاف و کارآمد از فن آوری اطلاعات در ذهن نداشته باشیم، این خطر وجود دارد که در میان انبوهی از ابزارها و فناوریها و نرم افزارها و راهکارهایی که هر روز و هر لحظه به دنیای ما افزوده میشوند غرق شویم و نتوانیم فناوری اطلاعات را در زندگی و کسب و کار خود به درستی به کار بگیریم.
تعریف فناوری اطلاعات
اطلاعات منشأ دانایی و بصیرت در انسان است و هدف از بکارگیری فناوری اطلاعات ، افزایش آگاهی در انسان و نظم در اجراست.
سه محور اصلی در فناوری اطلاعات سخت افزار ، نرم افزار و فکر افزار ( مدیریت دانش ) می باشد.به طور کلی با پدید آمدن این رشته ، رشته کامپیوتر با تحولی عظیم روبرو شد و این در حالی است که فناوری اطلاعات سرآمد رشته کامپیوتر است و جایگاه کاملاً مستقل برای خود دارد.
هم اکنون نیز فناوری اطلاعات با شتابی فزاینده در حال تغییر جهان است و این تغییرات در کلیه عرصه های اقتصادی ، اجتماعی و فرهنگی مشهود است . با این وجود فناوری اطلاعات هنوز در آغاز راه است.
فناوری اطلاعات را برای بیان یک تعریف ساده دیگر به سه کلمه تقسیم میکنم :
فناوری : کاربردی کردن علم
پردازش : مدیریت بر روی اطلاعات
اطلاعات : داده های پردازش شده
وظایف فناوری اطلاعات :
۱. نگهداری و پردازش
۲. تقسیم وظایف
۳. مدیریت شبکه : یکی از مهمترین مسایل، آشنایی با مفاهیم و پیاده سازی شبکه برای مدیران فناوری اطلاعات است .
۴. مدیریت اطلاعات : میتوان به جرأت اعلام کرد؛ مدیریت اطلاعات حرف اول را در رشته فناوری اطلاعات میزند و یک مدیر ارشد این رشته باید بتواند بر روی اطلاعات خود مدیریت نمایید.
۵. توسعه اطلاعات : میتوان چهار کلمه کلیدی برای آن ارایه نمود : کنترل، سرعت و دقت، امنیت، فرمت
۶. توسعه سیستمهای مهندسی فناوری اطلاعات : باعت تحول در فناوری اطلاعات شد و میتوان گفت جنس فناوری اطلاعات از یک زمان به بعد نرم افزاری شد.
۷. توسعه کاربردی : زمانی میتوانیم توسعه یک علم را احساس کنیم که در بین مردم و کاربران باشد.
۸. توسعه تجاری
آیا برای کسب درآمد از آی تی باید رشتهی مرتبط داشته باشیم؟
پاسخ این سوال خیر است، هرچند داشتن تحصیلات مرتبط میتواند به داشتن یک دید باز در این حوزه به شما کمک کند، اما اگر در زمینهی دیگری نیز مشغول به فعالیت هستید نگران نباشید، دنیای آی تی به قدری گسترده است که هر کسی میتواند وارد آن شود، فقط کافیست به دنبال علاقهی خود بگردید، از برنامهنویسی لذت میبرید؟ به طراحی وبسایت علاقه دارید؟ دوست دارید تجارت الکترونیک یاد بگیرید و کسب و کار خود را به صورت آنلاین نیز در اختیار مشتریانتان قرار دهید؟ هرجا که باشید علم آیتی و فناوری اطلاعات به کمک شما خواهد آمد!
برخی از مشاغلی که میتوانید در آنها فعالیت کنید عبارتند از:
- برنامهنویسی
- طراحی وبسایت
- مدیریت یک سایت
- کار با شبکههای کامپیوتری
- سیستمهای اطلاعاتی سازمان
- تجارت الکترونیک و راهاندازی کسبوکار
- …
شاید این سوال برای شما پیش بیاید که چرا پایان این لیست را باز گذاشتیم؟ دنیای آیتی و فناوری به قدری بزرگ است که این لیست هرگز به پایان نخواهد رسید! اگر یک نگاه گذرا به مقالات و آموزشهای سایت داشته باشید با محتوای بسیار زیاد و متنوعی آشنا خواهید شد، اینها تنها بخش کوچکی از مباحث مرتبط با آیتی و فناوری هستند.
نقش فناوری اطلاعات در کسب و کار
فناوری اطلاعات به شما امکان میدهد تا دادههای خاص را تجزیهوتحلیل کرده و سفر تجاری خود را بر اساس آن برنامهریزی کنید. همچنین ابزارهای زیادی را در اختیار شما قرار میدهد که میتواند حلال مشکلات پیچیده باشد و رشد آینده کسبوکار شما را برنامهریزی کند. در عصر مدرن، با کمک بازاریابی دیجیتال میتوانید محصولات یا خدمات خود را درحالیکه در محل کار یا خانه خود نشستهاید به بازار جهانی معرفی کنید. توجه داشته باشید که تمام این اقدامات با استفاده از استراتژی های IT امکان پذیر است.
همانطور که پیشازاین نیز بیان شد، فناوری اطلاعات در دنیای تجارت اهمیت زیادی پیداکرده است. صرفنظر از کوچک یا بزرگ بودن کسبوکار، فناوری اطلاعات به سازمان، مدیر و کارکنان کمک کرده تا در مورد یک مشکل خاص تحقیق کنند، پیچیدگی آن را درک کنند و محصولات و خدمات جدید تولید کنند. درنتیجه بهرهوری و بازده را بهبود ببخشند.
استراتژیهای فناوری اطلاعات و ارتباطات برای توسعه
به موازات استفاده از فن آوری اطلاعات و ارتباطات در تمامی ابعاد حيات بشری ، جهان به سرعت در حال تبديل به يک جامعه اطلاعاتی است . امروزه امکان دستيابی به اينترنت و استفاده از منابع اطلاعاتی در تمامی جوامع بشری روندی تصاعدی را طی می نمايد و جوامع مختلف هر يک با توجه به زيرساخت های متعدد ايجاد شده از مزايای فن آوری اطلاعات و ارتباطات ، استفاده می نمايند. ايجاد زيرساخت های ارتباطی ، قانونی و تربيت نيروی کار آشنا با فن آوری اطلاعات و ارتباطات ، نمونه هائی از تلاش انجام شده در اين خصوص است . رشد شکاف ديجيتالی بين کشورهای توسعه يافته و در حال توسعه ، جوامع شهری و روستائی ، شهروندان ماهر و آموزش ديده و فاقد مهارت ، جای هيچگونه شک و ترديدی در رابطه با تدوين استراتژی ها و تبعيت از سياست ها و رويکردهای مناسب برای نيل به يک جامعه مدرن اطلاعاتی را باقی نگذاشته است . تمامی کارشناسان و سياستگذاران کشورهای متفاوت به اين موضوع اذعان نموده اند که فن آوری اطلاعات و ارتباطات دارای پتانسيل لازم برای توسعه در تمامی ابعاد اجتماعی ، اقتصادی ، فرهنگی و سياسی است . در اين راستا اکثر کشورها ، استراتژی های خاصی را به منظور توسعه فن آوری اطلاعات و ارتباطات ، تدوين نموده اند .
عناصر کليدی به منظور تدوين استراتژی توسعه فن آوری اطلاعات و ارتباطات :
- ايجاد يک مدل ( چارچوب ) برای استراتژی ملی توسعه فن آوری اطلاعات و ارتباطات
- ايجاد آگاهی لازم در سطوح متفاوت جامعه در خصوص پتانسيل ها و مزايای متعدد فن آوری اطلاعات و ارتباطات
- ايجاد و توسعه زير ساخت مخابراتی ( بدون وجود يک زيرساخت ارتباطی مناسب ، امکان استفاده اندکی از دستاوردهای فن آوری اطلاعات و ارتباطات وجود خواهد داشت )
- امکان دستيابی عموم شهروندان جامعه به زيرساخت ارتباطی و استفاده از مزايای فن آوری اطلاعات و ارتباطات
- توسعه منابع انسانی ( بدون وجود افراد آموزش ديده و ماهر ، امکان استفاده از فرصت ها و مزايای ارائه شده توسط فن آوری اطلاعات وارتباطات ، وجود نخواهد داشت )
- ايجاد و توسعه زيرساخت قانونی ( بدون وجود مجموعه قوانين مشخص ، امکان استفاده از فرصت ها و مزايای ارائه شده توسط فن آوری اطلاعات و ارتباطات نظير تجارت الکترونيکی ، وجود نخواهد داشت )
- ايجاد و توسعه محيط مناسبب برای فعاليت های تجاری و اقتصادی ( سرمايه گذاری تجاری ، ايجاد استانداردهای فنی ، پرداخت الکترونيکی )
- ايجاد و توسعه محتوا متناسب با زبان ملی هر کشور
- ايجاد ، توسعه و حمايت از صنايع مرتبط با فن آوری اطلاعات و ارتباطات ( امکانات سخت افزاری ، نرم افزاری ، شبکه ، مخابراتی )
- مونيتورينگ و سنجش مستمر ميزان استفاده از فن آوری اطلاعات و ارتباطات به منظور ارزيابی موفقيت استراتژی ها و سياست های تعيين شده
موفقیت در فناوری اطلاعات
- به هیچوجه فقط به آموختههای دانشگاهتان اکتفا نکنید!
- خودتان را در دل کار انداخته و تجربه کسب کنید!
- زبان انگلیسی خود را تقویت کنید!
- پروژههایی مرتبط با رشتهی خود بگیرید!
- مهارتهای نرم (Soft Skill) را در خود تقویت کنید!
- حتما یک پروفایل لینکدین مرتب داشته باشید!
- همواره دانش خود را بهروز کنید!
سخن پایانی
حال که با نقش فناوری اطلاعات در کسب و کار آشنا شدیم و کاربردهای فناوری اطلاعات در سازمان را برشمردیم، لازم است تا اشاره کنیم که بدون آیتی یا همان فناوری اطلاعات، برنامهریزی دقیق تجارت، بازاریابی مؤثر، فروش جهانی، مدیریت سامانمند، نظارت لحظهای، پشتیبانی سریع و بهموقع از مشتریان و بهطورکلی رشد بلندمدت کسبوکار به شکلی صحیح میسر نخواهد شد.